Sobota, 27 dubna, 2024
123jobs

Řecko poskytne další pomoc ekonomice

Řecko napumpuje do své ekonomiky více peněz na podporu podniků a domácností, které zasáhla pandemie nového koronavirus, protože jeho růst v tomto roce bude silnější, než se původně očekávalo. To poskytne vládě v Aténách další prostoru na záchranná opatření.

Řecko v roce 2018 vystoupilo po deseti letech finanční krize ze záchranného programu. Ale loni jeho ekonomika opět klesla o 8,2% v důsledku omezení na zastavení šíření onemocnění COVID-19, které poškodilo životně důležité odvětví jeho ekonomiky – cestovní ruch.

V tomto roce by měla podle nejnovější prognózy ekonomika vzrůst o 5,9% namísto původně předpokládaných 3,6%, uvedl v sobotu (11. 9.) premiér Kyriakos Mitsotakis, když nastínil řadu opatření na snížení daní.

Ministr financí Christos Skaikouras v pondělí uvedl, že nová předpověď je „zcela realistická a dokonce se může ukázat jako konzervativní“.

Ve 2. pololetí 2021 tak vláda vynaloží dalších 4,4 miliardy eur na podporu zotavování hospodářství, čímž se celková částka podpory během pandemických let 2020 – 2022 zvýší na 42,7 miliardy eur, řekl Staikouras.

Řecko podle ministra zvažuje také svou první emisi zelených dluhopisů. Připojí se tak k více evropským zemím, které již vydaly zelené dluhopisy na financování projektů s environmentálními výhodami.

Staikouras nemluvil o časovém rámci, ale vysoce postavený představitel ministerstva financí uvedl, že by se to mohlo uskutečnit v druhé polovině příštího roku.

Od ukončení záchranných programů od Evropské unie, eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF) v roce 2018 se Řecko při svých potřebách financování spoléhalo výlučně na trhy. Staikouras uvedl, že vláda zvažuje předčasné splacení půjček MMF a zemím eurozóny.

Představitel ministerstva financí dodal, že k tomu může dojít v roce 2021 nebo 2022.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek