Sobota, 27 dubna, 2024
123jobs

Půjčka online

Online půjčka vám může rychle poskytnout přístup k finančním prostředkům, které můžete utratit téměř za cokoli. Osobní půjčky lze použít k zaplacení mimořádných výdajů, konsolidaci dluhů na kreditních kartách s vyšším úrokem a financování nákupů, když jiné typy půjček nedávají smysl nebo nejsou dostupné. Co byste o ní měli vědět?

1. Jak fungují osobní půjčky

Osobní půjčky jsou typem splátkového úvěru, který můžete použít téměř na cokoli. Stejně jako u jiných typů půjček na splátky dostanete celou částku půjčky předem a oni ji budou splácet pravidelnými splátkami – často měsíčními – po dobu splácení vaší půjčky.

Úroky a předčasné splacení

Osobní půjčky mají většinou pevnou úrokovou sazbu, což znamená, že úroková sazba, kterou dostanete, když půjčku přijmete, se nikdy nezmění. Pevná doba splácení půjčky a úroková sazba také znamenají, že vaše měsíční splátka je stále stejná. Pokud se však váš kredit zlepší, můžete se podívat na refinancování osobní půjčky na půjčku s nižší úrokovou sazbou, abyste ušetřili peníze.

Většina poskytovatelů půjček vám také umožňuje splatit půjčku bez placení jakýchkoli dalších sankcí nebo poplatků za předčasné splacení.

2. Jak porovnat náklady na úvěr

Věřitelé u svých nabídek zobrazí rozsah roční procentní sazby (RPSN). RPSN je roční sazba, která zohledňuje poplatek za vedení půjčky a úrokovou sazbu. Poplatky za vznik vaší nabídky půjčky, úrokové sazby a výsledné RPSN mohou záviset na poskytovatelích půjček, vašem úvěru, výši, kterou si půjčujete, a podmínkách splácení.

Při shromažďování nabídek osobních půjček můžete porovnat RPSN a zjistit, která z nich vás může stát více na úrocích a poplatcích. RPSN je však pouze jedna věc, kterou je třeba vzít v úvahu při porovnávání nákladů na úvěry. Podívejte se také na výši měsíční splátky a celkové náklady na splácení.

Obecně však platí, že čím vyšší RPSN, tím dražší úvěr.

3. Osobní půjčky mohou mít mnoho jmen

Věřitelé a webové stránky s recenzemi mohou osobním půjčkám dávat různá jména podle toho, jak dlužníci plánují finanční prostředky využít. Najdete tedy například názvy jako svatební půjčka, online půjčka, půjčka na stěhování, lékařská půjčka, nouzová půjčka nebo půjčka na vylepšení domova .

Ale jména jsou spíše marketingová než materiální odlišnost. I když požádáte například o takzvanou svatební půjčku, stále pravděpodobně budete moci utratit prostředky, jak chcete, jakmile budou peníze na vašem účtu.

Jednou z možných výjimek je půjčka na konsolidaci dluhu, což je osobní půjčka, která je určena ke splacení stávajících dluhů. Konsolidace dluhu může být dobrý nápad, pokud vám usnadní správu účtů nebo získáte nižší úrokovou sazbu, která může ušetřit peníze.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek