Sobota, 27 dubna, 2024
123jobs

Kreditní a debetní karta: V čem je rozdíl?

Přestože jediná věc, kterou mají kreditní a debetní karty společného, je, že se v obou případech jedná o platební kartu, mnoho lidí je považuje za to jedno a to samé. Často tedy můžete slyšet, že někdo platí kreditkou, ačkoli karta, kterou má v ruce, je debetní. Není se zas tolik čemu divit, protože se jedná o dvě stejně vypadající plastové karty. Obě mají stejný počet číslic, podpisový proužek, CVV kód a další bezpečnostní prvky. To, čím se ale značně liší, jsou jejich funkce.

S debetní kartou utrácíte vlastní finance

Debetní kartu dostanete v bance po založení bankovního účtu. Lze s ní platit v obchodech a vybírat z bankomatů. Důležité je, že finance, které čerpáte, jsou vaše vlastní. Znamená to tedy, že za položky, které jsou dražší, než je částka na vašem účtu, jednoduše nezaplatíte, protože karta pracuje pouze s vašimi aktuálními penězi na účtu.

U některé banky lze nastavit i možnost konto překlopit do záporných hodnot, ale v tento moment musíte počítat s opravdu vysokými úroky. S navýšením hotovosti na účtu vám může pomoci například půjčka na účet.

Kreditní karta vám peníze propůjčuje

Kreditní kartu vám jakákoliv banka vydá, bez ohledu na to, zda máte běžný účet, či ne. Karta je omezená nastaveným finančním limitem, do jehož výše vám banka peníze půjčuje. Placením tedy pracujete s penězi půjčenými vydavatelskou bankou. Tyto peníze musíte splácet, a pokud je nesplatíte během bezúročného období, začne vám naskakovat poměrně vysoký úrok, často přesahující hranici až 30 %. Najdou se ale i výjimky, které mají úrok levnější, a to kolem 10 %.

Za placení kreditní kartou dostáváte v některých bankách určité výhody. Za její používání dostáváte od banky odměnu například ve formě 0,5 % z platby zpět. V podstatě tedy máte půlprocentní slevu na každý svůj nákup placenou s kreditní kartou.

Na co si dát u obou typů karet pozor

Vždy myslete na to, že vybírat peníze z bankomatů kreditní kartou se vám v žádném případě nevyplatí, a to hned z několika důvodů. Nejen, že je výběr z bankomatu se pojí s velmi vysokým poplatkem, který vás i u malých částek přijde na něco přes 100 Kč, ale zároveň se vámi vybíraná částka okamžitě úročí – na rozdíl od platby v obchodě, kde máte „k dobru” nejprve bezúročné období.

Naopak v zahraničí byste se mohli dostat do situace, kde s debetní kartou moc nepochodíte. Většina záloh (půjčení auta nebo platba pohonných hmot) bývá přijímána jedině kreditní karta. Důvod to má prostý, z kreditní karty vám poskytovatel služby nejprve odečte zálohu, u které má jistotu, že bude uhrazena.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek