Sobota, 27 dubna, 2024
123jobs

Saxo Bank: Třetí vlna pandemie si nevyžádá na evropské úrovni zákaz cestování, nebo další uzamčení

Tisková konference po červencovém zasedání Evropské centrální banky potvrdila optimistickou náladu vedení banky. Šíření delta variantu viru už na evropské úrovni není vážnou ekonomickou hrozbou.

V unii je plně očkovaných více než 70 procent populace. Jde o významný milník. Znovuzavedení omezení v dopravě, či dokonce zákaz vycházení jsou proto vysoce nepravděpodobné. Očekáváme, že ECB zlepší svoji ekonomickou prognózu pro tento a příští rok.

Lepší ekonomická situace

Spolu s růstem ekonomiky se zvyšuje i inflace. V srpnu spotřebitelské ceny CPI vyskočily meziročně o tři procenta, zatímco měsíc předtím to bylo 2,2 procenta. Ceny průmyslové produkce se v červenci zvýšily o 2,3 procenta, zatímco v červnu to bylo o 1,4 procenta.

Vedení ECB tato čísla označuje za dočasné. Důvodem nárůstu inflace jsou podle banky vyšší ceny komodit a nákladů na dopravu. Nejdůležitějším faktorem je však bazický efekt. Existuje přitom riziko, že nárůst cen energií a polotovarů bude pokračovat. V takovém případě by byl růst spotřebitelských cen více než jen krátkodobým jevem.

Na základě zlepšení ekonomických vyhlídek se systémový stresový indikátor ECB dostal spát na úrovně před pandemie (0,03). Tento ukazatel vznikl v roce 2012 uprostřed dluhové krize eurozóny. Vychází z 15-ti stresových veličin. Je tak dobrým nástrojem pro měření finanční situace v eurozóně.

Saxo Bank: Třetí vlna pandemie si nevyžádá na evropské úrovni zákaz cestování, nebo další uzamčení

Zpomalení pandemického výkupu aktiv

Aktuálně dobré čísla otevírají cestu ke zpomalení výkupu finančních aktiv v posledkom čtvrtletí tohoto roku. Očekáváme, že dojde k omezení programu výkupu z 80 na 60 miliard eur měsíčně, což bude znamenat návrat blízko k úrovním z ledna a února 2020.

Umírněné křídlo ECB, kam patří i hlavní ekonom Philip Lane, bude tento krok pravděpodobně zlehčovat s cílem vyhnout se obavám z taperingu. Tržní dopad bude i podle náš pouze okrajový.

Odvážnější část vedení ECB začne pravděpodobně tlačit na ukončení mimořádné záchranné politiky banky. Tato debata by měla být na stole v prosinci, nebo začátkem příštího roku. Je tak nepravděpodobné, že program nouzového výkupu aktiv Peppas bude v platnosti i po březnu 2022.

Aktuálně jsou ve hře dvě alternativy. Dočasný akomodační program výkup aktiv, který naznačila šéfka ECB Christel Lagardová nebo posílení měsíčního objemu programu APP (Asset Purchase Programme).

V každém případě podle nás není v nejbližší době důvod obávat se zvýšení sazeb ECB, což je dobrá zpráva pro investory.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek