Sobota, 27 dubna, 2024
123jobs

Inflační očekávání amerických spotřebitelů vzrostly na osmileté maximum

Inflační očekávání amerických spotřebitelů zaznamenali minulý měsíc nejvyšší úroveň za posledních osm let. Poukázal na to průzkum, který v pondělí zveřejnila Federální rezervní banka v New Yorku.

Jednoleté inflační očekávání spotřebitelů vzrostly v srpnu desátý měsíc po sobě, přičemž střední hodnota dosáhla 5,2%. Očekávání vývoje inflace v příštích tří let vzrostly na 4%. V obou případech jde o nejvyšší úroveň od zahájení realizace tohoto průzkumu v roce 2013.

Podle srpnového průzkumu Federální rezervní banky v New Yorku v souvislosti s jednoletou inflačními očekáváními rostou zejména očekávání spotřebitelů týkající se nákladů na bydlení, zdravotnictví či potraviny. Ceny potravin by v příštích 12 měsících měli podle spotřebitelů vzrůst o 7,9%. V předchozím měsíci očekávali růst o 7,1%. Nájemné by se mělo zvýšit v příštích 12 měsících o 10% a náklady na zdravotní péči o 9,7%. V obou případech to oproti červenci představuje růst o 0,2 procentního bodu.

Ceny domů by v příštích 12 měsíců měli podle spotřebitelů vzrůst o 5,9%. V tomto případě je údaj mírnější, a to již třetí měsíc po sobě.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek