Sobota, 27 dubna, 2024
123jobs

Britové v roce 2021 zaplatili o 42% více za dovezené zboží z EU jako v roce 2020

Britští spotřebitelé po brexite platí mnohem vyšší daně za zboží dovážené z EU jako původně očekávali. Uvedla to v pondělí tisková agentura Belga.

Agentura upřesnila, že britské daně z dovozu zboží ze zemí Evropské unie se od brexitu výrazně zvýšily. Vyplývá to z výpočtů úřadu Uhy Hacker Young, který ve své zprávě vychází z veřejně dostupných údajů.

Podle Uhy Hacker Young britské podniky a spotřebitelé utratili od ledna do července letošního roku na dovozní daně přibližně 2,2 miliardy liber (2,6 miliardy eur), což je o 42% více než za prvních sedm měsíců roku 2020.

Znamená to, že pro Brity se import stal složitějším a dražším. „Britské firmy neměli dostatek času ani podpory na přípravu nákladů na brexit a s tím spojené administrativní záležitosti,“ uvedla expertka Uhy Michelle Daleová.

Obzvláště komplikované jsou předpisy o původu zboží. Ty stanoví, že na zboží, který nebyl vyroben v Evropské unii nebo jehož součásti pocházejí ze zemí mimo Unii, by mělo být uloženo dodatečné clo. Tento druh zboží proto není zohledněn v dohodě o volném obchodu sjednané mezi EU a Británií.

Belga upozornila, že další výzvy čekají britské společnosti a spotřebitele od 1. října, kdy začnou platit nová pravidla dovozu živočišných produktů z EU.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek