Sobota, 20 dubna, 2024
123jobs

Velkoobchodní ceny v Německu v srpnu vzrostly nejvíce od roku 1974

Velkoobchodní ceny v Německu v srpnu opět vzrostly, a nejprudší od roku 1974. Přispěly k tomu nízký srovnávací základ z minulého roku i strmé zvýšení cen mnoha surovin a komponentů. Ukázaly to v pondělí údaje spolkového statistického úřadu Destatis.

Analytici pozorně sledují velkoobchodní ceny v Německu, které je největší ekonomikou eurozóny, protože jim naznačují, kterým směrem se bude vyvíjet inflace v této zemi iv celém euroregionu.

Podle nejnovějších statistik se německé velkoobchodní ceny v srpnu 2021 meziročně zvýšily o 12,3% po nárůstu o 11,3% v červenci.

Byl to jejich nejstrmější nárůst od října 1974, kdy se v důsledku ropné krize velkoobchodní ceny v Německu zvýšily o 13,2%.

V meziměsíčním srovnání se tempo růstu velkoobchodních cen v největší evropské ekonomice v srpnu zpomalilo na 0,5% z červencových 1,1%.

Destatis připomněl, že ceny mnoha surovin a komponentů v srpnu prudce stouply. Pro ilustraci, velkoobchodní ceny rud, kovů a kovových polotovarů v srpnu vzrostly o 63,4% a ceny tuhých paliv a minerálních olejů se zvýšily o 35,5%. Kromě toho k srpnové vysoké inflaci velkoobchodních cen přispěl i loňský velmi nízký srovnávací základ v souvislosti s pandemií nového koronavirus.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek