Čtvrtek, 18 dubna, 2024
123jobs

Čína chce rozdělit největší platební aplikaci Alipay

Alipay má více než jednu miliardu uživatelů v Číně a dalších asijských zemích včetně Indie. Podle londýnských novin Financial Times (FT) čínské regulační úřady nařídily aplikaci, kterou vlastní podnikatel Jacka Ma, majitel Ant Group a zakladatel internetového obchodu Alibaba, aby se rozdělila a odčlenila platební služby od úvěrových. To povede ke vzniku separátní aplikace zaměřené na poskytování internetových půjček, napsali FT s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Po rozdělení bude muset Alipay předat údaje o zákaznících, používané při rozhodování o půjčkách, novému společnému podniku na hodnocení úvěrů, který bude částečně ve vlastnictví státu, uvedli pro FT dva zdroje obeznámené se situací.

Alipay nyní umožňuje uživatelům platit tradiční kreditní kartou propojenou s jejich bankou, nebo jim nabízí malé nezajištěné půjčky na nákup čehokoliv od toaletního papíru po notebooky.

„Vláda se domnívá, že monopolní síla velkých technologických gigantů pochází z jejich kontroly nad údaji a chce to ukončit,“ řekl deníku zdroj z regulačních úřadů.

Ant Group, mateřská společnost Alipay, je největším čínským poskytovatelem platebních služeb. Regulační úřady loni v listopadu zastavili rekordní nabídku jejích akcií v objemu 37 miliard USD (31,25 miliardy eur) poté, co zakladatel Jack Ma kritizoval čínských představitelů za potlačování inovací.

Jeho podnikatelské impérium se stalo terčem širšího zásahu proti technologickým firmám v Číně, která se snaží omezit jejich moc a „posílit bezpečnost dat“. Hodnota Ant Goupil se po těchto zásazích snížila o miliardy USD.

Regulační rady vyzvali také platformu elektronického obchodu Alibaba a další internetové firmy, aby přestaly blokovat odkazy na konkurenční služby, uvedl v pondělí na brífinku mluvčí ministerstva průmyslu a informačních technologií Čao Č-kuo.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek