Sobota, 20 dubna, 2024
123jobs

Arca Capital vyplatí podle restrukturalizačního plánu věřitelům 67% pohledávek

Společnost Arca Capital Slovakia předložila věřitelskému výboru restrukturalizační plán, podle kterého by měly nezajištění věřitelé dostat během pěti let 67% svých pohledávek. Pokud by členové věřitelského výboru restrukturalizaci nepodpořili a rozhodli se pro konkurz, věřitelé by získali zpět pouze 22% svých pohledávek, a to v delším časovém období než při restrukturalizaci, uvedl v pondělí Ondřej Pechar, mediální zástupce skupiny Arca Capital.

Předseda představenstva Arca Capital Slovakia Henrich Kiš je s výškou výplaty vkladů pro klienty spokojen. „Jsme rádi, že se podařilo připravit plán restrukturalizace, díky kterému dokážeme uspokojit své věřitele v takto vysoké míře a v v přijatelném čase,“ uvedl Kiš. „Další krok je nyní na věřitelském výboru. Jsme ale přesvědčeni, že jeho členové se rozhodnou ve prospěch více než 6500 našich věřitelů a restrukturalizaci podpoří, „tvrdí Kiš. Další alternativou je podle něj pouze konkurz, který by věřitelům přinesl třikrát méně financí. Podle předsedy představenstva však pro konkurz neexistuje žádný racionální důvod.

V pětičlenném věřitelském výboru jsou zástupci České spořitelny, správcovské společnosti Asset Management České spořitelny, Privatbanky a Vladimír kožovité a Ľudovít Olejár, oba v zastoupení společnosti Advokátní kancelář Fardous partners. O předloženém restrukturalizačním plánu bude věřitelský výbor rozhodovat do 15 dnů od jeho předložení, přičemž termín běží od 10. září.

Hlavními pilíři plánu jsou podle Pechar konsolidace a další rozvoj sektorů energetiky, automotive, retailu a jejich příprava na vstup strategických partnerů během příštích pěti let. Zbývající aktiva mají být po konsolidaci prodány.

Arca Capital Slovakia se dostala do problémů pro pandemii onemocnění COVID-19 a loni v říjnu získala dočasnou ochranu před věřiteli. V závěru února tohoto roku soud vydal usnesení o zahájení restrukturalizace.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek