Čtvrtek, 18 dubna, 2024
123jobs

Inflace v eurozóně by se v příštím roce měla výrazně zmírnit

Inflace v eurozóně by se v příštím roce měla „s největší pravděpodobností“ zpomalit. Uvedla to v pondělí členka Výkonné rady ECB Isabel Schnabelová.

Míra inflace v eurozóně roste rychleji než se původně očekávalo. ECB však nadále trvá na tom, že jde o dočasný jev, který je způsoben vyššími cenami ropy a materiálů, jakož i nedostatkem více komponent, jako jsou polovodiče.

Schnabelová, německá zástupkyně ve Výkonné radě ECB, se pokusila zmírnit obavy z opakování situace ze 70. let 20. století, kdy inflace v Německu dosahovala téměř 8%. Jak řekla na setkání se zástupci německých podniků, zejména lidé v Německu se obávají, že míra inflace může zůstat na vysoké úrovni trvale, případně začít nekontrolovaně prudce růst. Podle ní se však „s největší pravděpodobností inflace už v příštím roce výrazně zpomalí“.

Spotřebitelské ceny v 19 zemích s jednotnou měnou vzrostly v srpnu podle předběžných odhadů meziročně o 3% poté, co v červenci růst dosáhl 2,2%. Srpnová inflace se tak dostala vysoko nad inflační cíl ECB, který je stanoven na 2%. ECB však očekává, že v příštím roce se míra inflace zmírní na 1,7% a v roce 2023 dosáhne 1,5%.

Schnabelová zároveň dodala, že ECB, která minulý týden rozhodla o zpomalení nákupů dluhopisů v rámci pandemického programu nákupů aktiv (Pandemic Emergency Purchase Programme – Peppe), se nemíní spěchat se zpřísňováním své politiky. Takto by zareagovala pouze tehdy, pokud by se inflace dostala na úroveň inflačního cíle dříve než se předpokládá.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek