Čtvrtek, 25 dubna, 2024
123jobs

Plavčík: Některé maminky si dělají selfíčka a nevšimnou si, že jejich dítě má hlavičku pod vodou

Synonymem léta je voda. A voda to je koupání. Oblíbená kratochvíle dětí, mladších i starších. Na koupalištích se poznávají první lásky, lenoší, sportuje, ale také zachraňují životy. Proto jsou tam plavčíci. A stále častěji i plavčicí. „Jsem vodní živel a chci lidem pomáhat,“ říká jedna z nich, MÁRIA Davidova, která táhne pátou sezónu na bratislavském Delfines.

Pamatujete se na kultovní seriál Baywatch?

Samozřejmě, že si ho pamatuji, měla jsem ho ráda.

Proč? Co se vám v něm líbilo nejvíc?

Voda, slunce, pláž, příběhy, zachraňování lidí a podobně. Já jsem narozená ve znamení raka a voda je můj živel.

Navíc odmalička mě to táhlo k práci, v níž bych pomáhala či zachraňovala jiných lidí, ale protože mamina byla zdravotnice a věděla, jaké je to náročné, zakázala mi to. Nakonec se mi přece jen podařilo dostat se k práci, kde mohu druhým pomáhat.

Lákalo by vás zahrát si v podobném seriálu z plavčicí prostředí?

Asi i ano. Já sice nejsem plavčicí na otevřenou vodu, ale pokud by bylo třeba, udělala bych si i speciální kurz.

Jak jste se dostali k práci plavčicí?

Úplnou náhodou. Jedenáct let jsem pracovala v gastronomii a po takovém dlouhém čase jsem potřebovala změnit práci. Přišla možnost udělat si zdravotní i plavčicí kurz a od roku 2015 jsem plavčicí. Začala jsem ve známém sportovním komplexu X-Bionic v Šamoríně, kde jsem pracovala pro vodní záchranu, a o rok později jsem nastoupila zde na Delfines.

Co všechno musíte splnit, abyste zvládli kurz?

Několik věcí. Jedna část jsou plavecké zkoušky, které prověří vaše plavecké schopnosti, pak jsou to různé způsoby, jak vytáhnout tající osobu z bazénu, a druhá část je kurz první pomoci. Plavčík totiž poskytuje jen prvotní pomoc a okamžitě se jmenuje záchranka.

Jak dlouho trvá absolvování kurzu a na jaké období vám platí osvědčení?

Celý kurz trvá čtyři týdny. A platnost trvá nejprve dva roky a po absolvování dalších zkoušek mi to prodloužili na dalších pět let.

Je to náročné?

Docela ano. Hlavně co se týká těch různých způsobů, jak vytáhnout osobu z vody. Je totiž velký rozdíl, zda manipulujete s tajícím člověkem nebo s utopeným tělem. Jednodušší manipulace je s utopeným, protože ten se už nebrání. Dalším velkým faktorem, který hraje roli při vytahování je úprava bazénu.

Vzpomínáte, že zachraňování lidí závisí i na stavu bazénů. V jakém jsou ty na bratislavských koupalištích?

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek