Čtvrtek, 25 dubna, 2024
123jobs

Na ochranu před deltou jsou potřeba obě dávky vakcíny, upozorňuje EMA

Do konce srpna bude delta tvořit 90 procent všech nových případů.
Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) ve středu prohlásila, že k zajištění dostatečné ochrany proti vysoce nakažlivé variantu delta jsou potřeba obě dávky vakcíny proti koronavirus. Informovala o tom agentura AFP.

„Předběžné důkazy naznačují, že dvě dávky dvoudávkového vakcíny … jsou nezbytné k zajištění dostatečné ochrany vůči variantu delta,“ uvedla EMA. „Dodržování doporučeného očkovacího postupu je důležité pro dosažení nejvyšší míry ochrany,“ dodala EMA.

Agentura varovala, že znepokojující varianta viru, který byl zaznamenán nejprve v Indii, „se v Evropě rychle šíří a může vážně narušit snahy kontrolovat pandemii“.

Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí prohlásilo, že do konce srpna bude varianta delta tvořit 90 procent všech případů nákazy.

„Země by měly proto v každém případě zrychlit očkovací programy včetně podávání druhých dávek …,“ apelovala EMA s tím, že je třeba co nejdříve přijmout opatření, která zabrání výskytu dalších variant viru.

Světová zdravotnická organizace ve středu uvedla, že přítomnost variantu delta zjistily za poslední dva měsíce už v nejméně 111 zemích a v následujících měsících se pravděpodobně stane dominantním variantou na celém světě.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek