Pátek, 19 dubna, 2024
123jobs

Moderní víkendová usedlost navázala na tradiční lidovou architekturu

V jihočeské obci Smrčná přibyla novostavba na způsob tradiční lidové architektury, jaká je v těchto končinách ustálená. Architekti Jan Stempel a Jan Jakub Tesař se nechali inspirovat minulostí lokality a rodinný dům poskládali ze tří hmot, které v konečném důsledku vytvořily jeden velmi kompaktní celek.

Postavit rodinný dům z více nejednou samostatných celků má oproti samostatným mohutným budovám mnohé výhody. V první řadě je to rozhodně přijatelnější volba do vesnického prostředí na pomezí přírodního parku Česká Kanada – což je tento případ. Tak, jak se stavělo před mnoha desítkami let, i dnes jsou na pozemku funkčně oddělené celky.

Přečtěte si také
Venkovská usedlost s tradiční stodolou a rybníkem na koupání
Kdysi k samostatnému obytnému domu v rámci venkovských usedlostí náležela hospodářská budova, stáje, či jiné pro život na vesnici nezbytné stavby. Moderní usedlost sestává ze tří celků – v jedné části, která se dá označit jako hospodářská, je garáž a ubytování pro hosty, v druhé samotný rodinný dům a třetí tvoří altán.

Domečky s jezírkem a zahradou
Směrem k altánku se otevírá čtyřmi velkorozměrových prosklením, na které navazuje menší venkovní terasa. Zdroj: Fotes

Kamenná zeď a tři vyčnívající štíty
Všechny tři samostatné domky architekti umístili kolmo na kamenná zeď, který lemuje pozemek od ulice. Mají stejné vizuální řešení – bílou omítku a sedlové střechy, které svými štíty vyčnívají přes zeď. Kamenný pás zdi přerušují jen vstupní brány do objektů.

Dva z těchto tří domků jsou objemově stejně velké – základní rodinný dům a hospodářská část, tedy garáž, nad kterou je prostor pro hosty. Mezi nimi je vydlážděný dvůr, který slouží pro parkování automobilových veteránů.

Domečky s jezírkem a zahradou
Směrem dál od staveb se zahrada mění na rozlehlou louku. Zdroj: Fotes

Pohodlné bydlení pro čtyřčlennou rodinu
Hlavní rodinný dům s jihovýchodní orientací stojí mezi garáží a altánkem a nabízí prostorné bydlení pro čtyřčlennou rodinu. Směrem k altánku se otevírá čtyřmi velkorozměrových prosklením, na které navazuje menší venkovní terasa. Větší nebylo třeba, protože tuto funkci zastřešuje altán, působící jako nejmenší domeček z trojice. Je v něm venkovní kuchyň s krytým posezením.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek