Pátek, 19 dubna, 2024
123jobs

Jak zmírnit dopady sedavého zaměstnání? Toto odborníci považují za nejzdravější cvičení vůbec

Není pochyb o tom, že sedavé zaměstnání našemu zdraví příliš neprospívá, zvlášť pokud není kompenzováno dostatkem pohybu. Podle mnoha výzkumů je pro náš organismus dokonce stejně škodlivé jako kouření. Kvůli neustálému sezení u pracovního stolu totiž netrpí jen záda, ale i kardiovaskulární systém a další orgány.

Čtěte také: Ideální váha žen podle výšky. Spadáte do této kategorie?

Lidský organismus potřebuje pro správné fungování dostatek aktivního pohybu
Když se nehýbe, je naše tělo jakoby vypnuté. Zpomaluje se krevní i lymfatický oběh, vznikají problémy s trávením i metabolismem tuků, ochabují svaly. Také páteř dostává zabrat, protože při sezení se neaktivují hluboké stabilizační svaly jako při stání, a tak meziobratlové ploténky musí nést tíhu celé horní poloviny těla. Při dlouhodobém sezení pak dochází až k deformacím a degeneraci pohybového aparátu.

Trpí i kardiovaskulární systém, protože se zvyšuje krevní tlak a hladina cholesterolu v krvi
Pracovat ale většina lidí musí. Podle odborníků by si tak měli alespoň zařadit častěji přestávky a minimálně po hodině práci na chvíli přerušit, vstát, udělat alespoň pár kroků, narovnat si záda, případně si snadno zacvičit, zkrátka trošku tělo rozpohybovat …

Když už v práci sedíte více než pět hodin denně, je nutné alespoň sedět správně a pokud možno nemít zcela tu nejhorší kancelářskou židli. Jako takový správný sed vypadá?
Správný sed vypadá tak, že obě nohy jsou opřené celým chodidlem o podlahu, rozkročené asi na šířku pánve. Tento postoj je spíše typický pro muže a ženám občas dělá problémy, proto je ze začátku třeba si na to opravdu zvyknout a nedávat nohy přes sebe. Kotníky, kolena a kyčle mají ideální svírat pravý úhel. K tomu nám pomůže správný výběr židle, která by měla být co nejvíce nastavitelná. Tělo by mělo být pokud možno vyvážené všemi směry, včetně hlavy. Velmi důležité je měnit občas polohu a podepřít si tělo tak, aby si svaly odpočinuly.

Pomoci může i používání tzv. dynamickou směrových podložek, které umožňují během sezení vytvářet dynamickou směrový pohyb, při kterém dochází k rozproudění krevního oběhu a lymfatického systému. Výsledky klinické studie navíc prokázaly, že během používání podložky dochází k posílení stabilizačních svalů páteře, zvýšení energetického výdeje, k ústupu, až úplnému odstranění bolestí zad a celkovému zlepšení při běžných denních aktivitách.

Dynamické-směrové podložky jsou tak doporučovány jako z pohledu prevence potíží vyplývajících z dlouhého sezení, tak i jako součást fyzioterapeutické léčby. Výhoda těchto podložek také spočívá v jejich pozitivním vlivu na zvýšení pozornosti během mentálních aktivit.

Kompenzace sezení ve volném čase
Ještě více než v pracovním procesu můžeme ovlivnit míru sezení ve svém volném čase. Základní doporučení zní: chodit, chodit, chodit …

Ozdravný systém nastartujete velmi rychle díky deseti tisícům kroků denně. To zní možná nesplnitelné, ale tento objem pohybu bez problémů zvládne každá zaměstnaná žena středního věku. Snažte se proto do svého dne zařadit pohyb a zejména chůzi, kdykoliv můžete. Dobré je naučit se ignorovat výtah a schody vždy vyjít nebo sejít. Pokud jezdíte MHD, zvykněte si vystoupit na předposlední zastávce a zbytek cesty dojít pěšky. Alespoň krátkou procházku si dopřejte i poledne nebo navečer.

Někdo se rád proběhne, ale úplně stačí rychlá chůze, kterou ostatně odborníci považují za nejzdravější cvičení vůbec. Nezatěžují se při ní klouby ani páteř, což je důležité zejména tehdy, pokud nemáte ideální váhu. Chůze zároveň podporuje posilování středu těla a účinně přispívá k hubnutí.

Nepřehlédněte: Snídaně, které nastartují metabolismus a zbaví faldíků v oblasti pasu: Odborník hovoří o malém zázrkau na hubnutí

Pokud chcete natáhnout dolní část zad a hamstringy, zkuste tento cvik doma:
Každý to zná. Při delším sezení se zkracuje spodní část zad a svaly zadní části nohou, zejména hamstringy. Upravená pozice psa hledícího k zemi za pomoci opory protáhne celou zadní část těla. Začněte tím, že se postavíte a ruce opřete o stůl nebo o zábradlí či jinou opěrku. Postoj přizpůsobte tak, že se paže natáhnou a tělo bude ve tvaru písmene L s nohama pod boky. Zatlačte ruce do opory, přetáhněte si záda a zatlačte boky nahoru a dozadu. Vydržte pět až deset dechů.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek