Středa, 24 dubna, 2024
123jobs

Ideální váha žen podle výšky. Spadáte do této kategorie?

Váha je jen číslo, přesto se jím řadíme všechny. I když existují určité “ tolerance “, pravdou je, že váhu bychom neměli podceňovat.

Jak by měla vypadat štíhlá postava podle čísel?
Jak by měla vypadat štíhlá postava podle čísel?
ZDROJ PROFIMEDIA
Číslo na váze je sice v poslední době označovány za konstrukt, který si netřeba všímat a více se soustředit na sebelásku. Faktem však je, že žádný extrém není dobrý a tak, jako při každém fyzickém aspektu a zdravotním čísle, bychom měli brát ohled i na to, jakou cifru nám váha ukazuje. Není to jen o konfekční velikosti či o tom, že jsme dosáhli vysněnou postavu. Zvýšená, ale zároveň i prudce snížena váha jde totiž ruku v ruce se zdravotními problémy. A to bez ohledu na to, zda se milujeme nebo nenávidíme. Náš organismus má prostě pravidla, která klamati.

Přečtěte si: Snídaně, které nastartují metabolismus a zbaví faldíků v oblasti pasu: Odborník hovoří o malém zázrkau na hubnutí

BMI jako pomůcka
Výpočet BMI, celým názvem Body Mass Index, je skvělým pomocníkem při tom, abychom zjistili, jak na tom ve skutečnosti jsme. Pozor, při tomto výpočtu se však neberou v úvahu pouze faktory jako výška a váha, ale zároveň i věk. Ten je mimořádně důležitou složkou zejména při indikován zdravotních problémů.

Tabulka, kterou dnes využívá na světě snad každý odborník, ale i praktický lékař, byla využívána již před více než 30 lety. Díky ní můžete odhalit zmiňované zdravotní potíže ještě v zárodku nebo si jednoduše odpovědět na otázku, zda je vaše váha ještě v pořádku.

Nepřehlédněte: Zavodnění těla trápí většinu žen zejména přes léto. Jak se poprat s tímto problémem?

Jak na to?

BMI = m / h²

Naštěstí tento vzorec nemusíte počítat doma na papíře. Existuje tisíce online kalkulaček, které vám vypočítají to, do jaké míry je vaše váha úměrná s vaší výškou. Obecně však lze říci, že platí následující:

Pokud máte při výšce 165 cm 60 kilo, vaše váha je optimální. Při váze nad 70 kilo byste však měli zpozornět. Pokud jste o něco vyšší a vaše výška sahá nad 170cm, ideální váha je do 75 kil. Každé kilo navíc už zvedá výstražný prst. Nižší ženy (do 160cm) by si měli dávat o něco větší pozor. Pro ně je hranice ideální váhy totiž 64 kg.

Pozor, navzdory těmto číslům je předtím třeba konzultovat svůj stav s lékařem. Závisí od toho totiž mnoho faktorů – od dědičnosti až po faktu, že svaly při cvičení váží více než samotný tuk.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek